S pametnim ravnanjem lahko ima baterija precej daljšo življenjsko dobo!

 

Uporabniki prenosnih računalnikov dobro vemo, da avtonomija delovanja postaja vse večja težava, saj zaradi zahtevne uporabe le redkokdaj preseže nekaj ur. Zaradi tega prenosnike polnimo že na vsakem koraku, da bi obvarovali baterijo pred »obrabo«, pa počnemo stvari, ki smo jih ali izvedeli od prijateljev ali prebrali na spletu. Na žalost pa je veliko teh informacij neresničnih, nekateri »prijemi« pa lahko celo škodujejo prenosniku in bateriji. Še več negotovosti pa je pri uporabnikih, ki prenosnik uporabljajo v vlogi namiznega računalnika.

 

Kot prvo se je treba zavedati, da ni povsem narobe, če je prenosnik neprestano priključen na napajanje. Tehnologija je namreč napredovala že do te mere, da prenosni računalnik sam ve, kdaj je potrebno izključiti polnjenje. Kljub temu, pa tudi 100-odstotna napolnjenost ni prav dobra za vašo baterijo, saj bo to čez čas skrajšalo njeno življenjsko dobo. Tudi pogosto povsem izpraznjena baterija ni dobra izbira, saj bo ta prav tako pričela izgubljati na kapaciteti.

 

Strokovnjaki priporočajo, da baterija največ kapacitete ohrani v primeru, da je napolnjena med 40 odstotki in 70 odstotki. Zato določeni proizvajalci prenosnih računalnikov opremljajo svoje izdelke s programi, ki napajanje prekinejo, ko baterija doseže 60 odstotkov. Vendar to ni najbolj praktično za tiste, ki prenosnike potrebujejo na poti.

 

Strokovnjaki so si enotni, da lahko največ za baterijo naredijo tisti, ki prenosni računalnik uporabljajo pretežno v vlogi namiznega računalnika. Ti namreč lahko baterijo, ki je napolnjena okoli 50 odstotkov, vzamejo iz prenosnika in jo pospravijo na varno. Baterijo nato napolnijo vsakih nekaj mesecev, povsem pa le takrat, ko jo nujno potrebujejo.

 

Če pa prenosnik neprestano uporabljate na terenu, vam priporočamo, da na vsakih nekaj mesecev povsem izpraznite baterijo in jo potem ponovno povsem napolnite. S tem pomagate prenosniku pri kalibraciji merjenja napolnjenosti baterije, saj lahko ta nekoliko oslabi v primeru konstantne 100-odstotne napolnjenosti. Ne glede na ves vložen trud bo baterija prenosnika prej ali slej začela izgubljati na kapaciteti, saj jim proizvajalci trenutno jamčijo do okoli 500 ciklov polnjenja. Za kaj boljšega pa bo seveda treba počakati na boljšo tehnologijo za izdelavo baterij.

 

 
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Kaj so piškotki?